БИБЛИОТЕКА: BDSM-РЕЧНИК
hermaphroditism
хермафродитизъм
Терминът произлиза от името на детето на древногръцките божества Хермес и Афродита - Хермафродит - и се отнася за вроден биологичен феномен, при който индивидът притежава едновременно мъжки и женски полови белези. Това рядко срещано анатомично и функционално смущение на репродуктивната системa - едновременно наличие на яйчници и тестиси - се съпровожда с отклонения в сексуалното поведение.

Различават се истински и псевдо-хермафодитизъм. Псевдо-хермафродитизмът се обяснява с наличието на мъжки или женски хромозоми в даден индивид, но клетките в организма му са претърпели противоположно хормонално влияние. Характеризира се с нормален хромоомен набор и гонади, но с външни полови органи, напомнящи на тези на другия пол, а индивидите имат или яйчници, или тестиси, но никога и двете. При женския псевдо-хермафродитизъм обикновено се наблюдава клиторна хирертрофия и големи срамни устни, напомнящи на скротума, а вътрешните полови органи са изцяло женски. При мъжкия псевдо-хермафродитизъм индивидът имам много малък пенис, а кожените торбички на тестисите са раздвоени и напомнят на женски полов апарат с големи срамни устни.

В зависимост от положението на гонадната тъкан се различават три форми на истинския хермафродитизъм:
латерален (външните полови органи са неправилно развити и се доближават повече до мъжките полови органи, като простатната жлеза не във всички случаи е развита), билатерален (външните полови органи са така неясно оформени, че определянето на пола се решава в зависимост от това дали през пубертета настъпва нарастване на млечните жлези и дали индивидът започва да менструира, като обикновено няма възможност за репродуктивност) и унилатерален (при който тестисите представляват най-често незрели семенни каналчета, постлани само със Сертолиеви клетки, отговарящи за узряването на спермтозоидите).
   ЗАТВОРИ ПРОЗОРЕЦА