БИБЛИОТЕКА: BDSM-РЕЧНИК
femdom
фемдом
В контекста на БДСМ съкратеният или пълният вариант на израза "Female dominance" означава, че доминиращият партньор е жена.
В знак на уважение и като признаване на правото й да доминира, дамата се титулува с "Domina" и "Dominatrix", а обичайното обръщение към нея е "Mistress" или "господарка".

За да демонстрира превъзходството си над своя подчинен, домината прилага дисциплинарни мерки с причиняване на физическа болка в различна степен. Съвкупността от преднамерени вербални и телесни унижения, насилствени действия и болезнени мъчения предизвикват чувство на безпомощност у нисшия и оказват мощно въздействие върху психическата и сексуалната възбуда.

За почитателите на екстремните изживявания фемдом включва CBT, bastinado, wax play, needle play, breаth play, facesitting, caning, flagellation, trampling и high heels torture, electrotorture, fisting, strap-on dildo и т.н. В някои случаи предпочитанията може да клонят към по-леки (soft или light) садомазохистични техники и игри като bondage, whipping, animal play, age play, gender play и насилствена феминизация с основен фетиш cross-dressing, foot/boot fetishism, pissing, тоалетен фетишизъм, (cage, dungeon) imprisonment, FRSP и множество други.

Като начин на живот, професионални услуги или епизодични ролеви игри femdom е понятие, което обхваща целия спектър на доброволните D/S и S/M взаимоотношения, базирани на отговорен, разумен и безопасен подход при реализиране на фантазиите и начините за тяхното осъществяване.
   ЗАТВОРИ ПРОЗОРЕЦА